Szolidaritás - közösségi oldalak

Kiemelt hírek - történések

Mi

 

 

Szolidaritáslatin és francia eredetű szó.

  • A szociológiában- közös, kölcsönös kötelesség- és segítségvállalás.
  • A politikában- összetartás, közösségvállalás az eszmei és gyakorlati azonosság, közösség valamint a közösség érdekei alapján. Olyan erkölcsi követelmény, amely elsődlegesen az érdekek és a célok közösségén alapszik. Megkülönböztethetünk nemzetközi, nemzeti, osztály- és pártszolidaritást, melyek - a történeti körülményektől függően - az erkölcsi viszonyokban változó erősséggel vesznek részt.
  • A jogban- egyetemleges felelősség, együttes kötelezettség. Olyan jogi követelmény, amely elsődlegesen az érdekek és a célok közösségén alapszik. Ilyen az egyének vagy csoportok önkéntes érdekcsoportba tömörülése, bármelyik tagnál felmerülő bizonyos jellegű gond megoldásának közös vállalása céljából.

Történelmi Előzmények:

Szolidaritás (lengyelül: Solidarno¶ć; teljes neve: „Szolidaritás” Független Önkormányzó Szakszervezet, lengyelül Niezależny Samorz±dny Zwi±zek Zawodowy „Solidarno¶ć”) lengyel szakszervezeti föderáció, amelyet 1980 augusztusában alapítottak a Gdanski Lenin Hajógyárban. Első vezetője Lech Wałęsa volt.

A munkásjogok védelmére 1980-ban alakult országos lengyel szakszervezet. 1989-ig a legnagyobb tömegmozgalmi csoportot alkotta a fennálló szocialista rendszerrel szemben. A rendszerváltás után a Szolidaritás bázisán létrejött pártcsoportok szintén nagy szerepet játszottak a lengyel politikai életben. 1997-ben az e csoportok egyesüléséből létrejött Szolidaritás Választási Akció (lengyelül: Akcja Wyborcza Solidarno¶ć) nyerte a parlamenti választásokat, illetve 2001-ig a fő kormányzó erőként működött. A 2001-es választások elvesztése után az Akció szétesett. A jelenlegi két legnagyobb parlamenti párt, a Polgári Platform (Platform Obywatelski) és a Törvény és Igazságosság (Prawo i Sprawiedliwo¶ć) is a Szolidaritás mozgalomból nőtt ki.

A Szolidaritás 1980 augusztusában az országos sztrájkhullám bázisán jött létre. A mozgalom központja a Gdański Lenin Hajógyárban létrehozott Üzemközi Sztrájkbizottság volt, amely idővel átalakult a Szolidaritás Független Önkormányzó Szakszervezetalapítóbizottságává. A Szolidaritást hivatalosan 1980. november 10-én jegyezték be a varsói Vajdasági Bíróságon.

 

Magyar Szolidaritás Mozgalom

diez01_400

2011. október 1-én alakult. 2011 decemberére országos szervezetté vált.

Egyesületi bejegyzésére 2013 júniuában került sor.

Vezetősége


Székely Sándor elnök

Dr. Mészáros Balázs alelnök

Molnárné Sinkó Zsuzsanna

Szabó György

Sinkovics Ákos

Bódi Beáta Ágnes

Dr. Krémer Balázs

Káposznyák István

Belházy Miklós

 

CSATLAKOZÁS A MOZGALOMHOZ - aktivistaként

Csatlakozás a mozgalomhoz egyesületi tagként

Csatlakozás a mozgalomhoz pártoló tagként

 

Amennyiben tagként kívánsz csatlakozni hozzánk, keresd meg egyik kapcsolattartónkat!

 

Magyar SZOLIDARITÁS Mozgalom

 

Kérjük Önt, hogy amennyiben megteheti kérjük támogassa Mozgalmunkat!

A számla tulajdonosa a Szolidaritás.

MagNet Bank: 16200106-11517878

IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Köszönjük!

 

 

 

 

 

 

 

 

Vissza a lap tetejére Vissza a főoldalra
Szolidaritás - közösségi oldalak facebook