Közlemény - önkormányzati dolgozók sztrájkja

2018.01.08

A Magyar Szolidaritás Mozgalom támogatja az MKKSZ által szervezett sztrájksorozatot, melyet az önkormányzati dolgozók és köztisztviselők élethelyzetének javítása érdekében kezdeményeztek.

Az önkormányzatok akadálymentes, a 21. század kihívásainak is megfelelő működése elképzelhetetlen az ott dolgozók anyagi megbecsülése nélkül. Sok tízezer önkormányzati dolgozó és köztisztviselő - javarészt azok, akik az amúgy is nehéz helyzetben lévő kisebb településeken dolgoznak - közel tíz éve nem kapott béremelést. Ennek eredményeként a területről olyan nagy az elvándorlás más, jobban fizetett területek, vagy a versenyszféra felé, hogy az már sokszor a helyi szintű közigazgatás, a közszolgáltatások zavartalan működtetését akadályozza.

A kormány több bértárgyaláson is elzárkózott a helyzet kielégítő rendezésétől, ami arra enged következtetni, hogy az önkormányzatok szerepének és feladatainak jelentős csökkentését tervezi. Erre utalnak azok a sajtóhírek is, miszerint a kormány inkább elbocsájtásokra készül, hiszen ötmilliárd forintot különített el uniós forrásokból a jövőben elbocsátott dolgozók átképzésére.

Néhány hónap múlva választások lesznek Magyarországon. Ahogy arra a szakszervezet Orbán Viktor miniszterelnöknek küldött levelében is utalt, sok településen már most is akkora a szakemberhiány, hogy választások zavartalan lebonyolítása is veszélybe kerülhet.

Ezért is támogatja a Magyar Szolidaritás Mozgalom a január 12-én induló sztrájksorozatot, és kéri a lakosságot, hogy sztrájkoló önkormányzati dolgozók törekvéseit szolidaritással fogadják, hiszen az önkormányzatok, a közszolgálatok jobb működése mindannyiunk közös érdeke.

Budapest, 2018. január 8.